Compania aeronautică a efectuat încă de anul trecut, într-o locaţie secretă din centrul Franţei, teste de zbor cu un prototip al aeronavei al cărei nume de cod este Maveric. Modelul cu o anvergură a aripilor de 3,2 metri a fost prezentat săptămâna aceasta la Singapore Airshow.
Conceptul unui avion cu „corp şi aripi integrate” a apărut în anii ’40 şi a condus peste ani la apariţia bombardierului „invizibil” american B-2, precum şi la prototipul X-48, dezvoltat în urma parteneriatului NASA – Boeing, acum mai bine de un deceniu.
Asemenea avioane sunt mai greu de controlat, dar produc o rezistenţă aerodinamică mai mică, făcându-le mai eficiente în zbor. Producătorii de avioane vor să revigoreze asemenea modele pe măsură ce industria aviaţiei încearcă să producă aeronave de pasageri mai prietenoase cu mediul.
„Credem că este timpul să impulsionăm această tehnologie şi să studiem ce ne aduce nou”, a declarat Jean-Brice Dumont, vicepreşedinte executiv la Airbus, potrivit Reuters. „Avem nevoie de aceste tehnologii pentru a răspunde provocărilor de mediu. Este următoarea generaţie de aeronave, studiem o opţiune”, a adăugat acesta.
Jean-Brice Dumont a precizat că este prea devreme pentru a afirma că astfel de forme ar putea fi folosite de următoarea generaţie de avioane de transport, aşteptată în anii 2030.
Potrivit acestuia, de la generaţia anterioară de teste, industria aerospaţială a îmbunătăţit materialele, ceea ce a făcut avioanele mai uşoare, iar puterea de calcul a crescut, perfecţionând astfel controlul zborului.
În prezent, Airbus studiază modul în care cabina de pilotaj ar funcţiona şi cum aeronava poate fi integrată în aeroporturi. O întrebare care nu are încă răspuns este dacă un astfel de avion ar trebui să aibă hublouri sau ar trebui să folosească ecrane video pentru a da pasagerilor senzaţia mediului înconjurător.
O altă provocare care a reieşit şi din experimentele din trecut este percepţia mişcării. Deoarece pasagerii vor sta mai departe de centrul aeronavei, comparativ cu modelul clasic de „tub şi aripi”, se vor mişca mai mult când avionul va întoarce. Rivalii de la Boeing au gândit un asemenea avion pentru a transporta mărfuri.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Airbus vrea să lanseze în tandem două aeronave pentru a reduce consumul de combustibil
Avionul de vânătoare autonom, prezentat de Boeing
Boeing confirmă pericolul folosirii telefoanelor mobile la bordul unora dintre avioane